27 юни 2009

Въпроси към Иван Костов

Снощи бях окрилен от статията на Дзвер-а, в която открих сайта на Иван Костов в който той дава видео отговори на зададени към него въпроси.
Изкуших се да задам и аз един въпрос:

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
Здравейте г-н Костов,
Чест е за мен да имам възможност да задам въпрос към Вас. Искрено се надявам тази година да имаме успех на изборите и най-сетне да стъпим на правия път на европейско си развитие. Вярвам, че с вас като лидер ще успеем.

Въпросът ми към Вас е:
Как мислите, че може да се подобри производителността на българските работници и служители, мениджъри и управленци, лекари, учители и обикновените строители на обществото - гражданите?

Въпросът ми засяга, от една страна отношението на хората към работата, в която са ангажирани, а от друга страна възможността, която работодателите и обществото като цяло им предоставя за развитие и като стимул за личностно усъвършенстване.
Въпроса ми е вдъхновен от поредния ми досег с мой западно-европейски клиент, с който се срещнах и който ме удиви с увереността с която развива бизнеса си в тези трудни времена и начина, по-който той управлява своята работа.
Обръщам внимание, че въпросния човек, бе младеж на 25 години, наемен работник е, с ангажимент да развива нови пазари. Този човек без никакво съмнение в това, което прави и без никакви задни мисли, дава всичко от себе си да постигне целите си. Неговия подход към работата включваше:
- познаване на материята - очевидно чрез прекарани дни и нощи в изследване и проучване.
- перфектно използване на най-съвременните технологии в помощ на вземане на управленски решения.
- бърза мисъл и адекватни реакции при създадени екстремни ситуации.
- прозорливост и обективна преценка на ситуацията с мисъл за резултатите, заплахите, възможностите и вероятностите за развитие на дадения въпрос.

Това са малки детайли и тънки моменти в работата, които обаче погледнати отгоре представляват същината на това - как човек възприема работата си и респективно какви резултати можем да очакваме от него.
Смятам, че ако открием формулата за това как хората да се научат да работят и да са ангажирани в това което правят България ще поеме по правилния път на развитие, който ще ни отведе там-където трябва.

За съжаление обаче, живеем в общество силно обременено от комунистическия режим, който заличи в нас чувството за собственост, умението да се грижим за нещата, които зависят от нас и стремежа да постигнем нови върхове.
Признавам, че аз лично също съм обременен от тази система и едва ли ще мога да преодолея психологическите и нравствени травми, които макар и косвено са ми нанесени от режима загробил народа ни 50 години.
Макар и въпроса ми да е риторичен, ще се радвам да чуя Вашия коментар

С уважение,
Стефан Василев (www.vassilev12.blogspot.com)

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Не очаквам отговор на конкретния въпрос, а по-скоро задавам въпроса към цялото ни общество. Въпреки това искрено се надявам КАПАЦИТЕТ като Иван Костов да коментира темата, във видео блога си или в друг форум. Защото дори и той да не спечели много от тези избори, съм сигурен че онези дето ще спечелят го четат и често попиват идеите му (били сме свидетели на това през годините)

4 коментара :

  1. Привет, Стефан
    аз не съм Иван Костов. За фен не ставам, щото обвързването с една идея не е познато в моите среди.
    Мениджмънт и дизайн, за протокола - западноевропейска подготовка.

    Последното е всъщност отговора на въпроса ти - кога труда в бг ще придобие измерение ефективност.

    Ако погледнем на прехода като изгубеното време за поставяне на неподходящите ресурси, в неподходящото време на грешните места, обясняваме защо хора, процеси, пари и четири петилетки отидоха в безвремието.

    Аз като теб нямам обремеността на старите поколения и, може би, като теб имах късмета да получа солидна, западна подготовка с практическа насоченост как да избера кариера рано. Последните двадесет години за мен празно нямаше.
    Тази формула работи добре, гарантира ми стила на живот който искам да имам и привилегията да избирам.
    Това е имал и цитирания от теб 25 годишен.
    Това няма произволен 25 г в бг.
    Надявам се да го прочетеш не като надуФФФка, а като най-простото обяснение за важността от солидно образование в един модерен свят, е една обединена от идеи Европа.

    Приятно е че бг политик започна да взема насериозно бг блогосфера. Приятно е и представянето му в Капитал клипчетата (контраста с Мартин е ужасно разочароващ в полза на Костов)
    Надявам се да ти отговори и ще сравним позициите.
    Приятен уикенд

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за включването Анонимен,
    И аз се надявам да ИК отговори или поне да се замисли над темата като приоритетна.
    Съгласен съм, че западно-европейското образование е най-доброто решение на проблема. Но и работа в западно-европейска среда е също важно за да се завърши добрия служител. Останалото е когато /ако/ се върне тук да има почва и свобода да прилага знанията си, без някой невежа / било то и шефа му/ да го препъва.
    Мисля, че Дания е добър пример за решение на проблема на българите. Безплатно образование предполага решаване на финансовия въпрос за младите. Наскоро отворените граници за работници и служители идеално допринасят за натрупване на първоначален опит на хората.
    Свободното движение и близостта до Германия, Холандия, Белгия и Скандинавия допълнително отварят възможностите за разширяване на мирогледа и отваряне към света.
    Остава въпроса - как да се променят нещата вътре в страната, така че да се се създадат условия такива като Теб да се върнат тук...

    ОтговорИзтриване
  3. Голямо крадене падна по времето на Иван Костов, по това време работих в Министерство на Земеделието. Знам как се разпределяха МЕЛНИЦИТЕ, Софиската, Червенобрежката, Плевенската, Нова Загора, Бургаската,Ловните стопанства:"Доброжанска гора" "Огняново" за 28000лева резиденцията на Тодор Живков и 180дка. гора."Сютка" Баташки Снежник" Парите на фонд "Земеделие" всичко все на наши Братовчеди и съпартиици.

    ОтговорИзтриване
  4. Проблема с всички държавни институции е, че те са дълбоко попити от разсейките на комунистическата върхушка от едно време.
    Костов не можа да се справи с това.
    А то продължава и до днес.
    Не случайно, Костов проклаиира РЕФОРМИТЕ в администрацията.
    Защото администрацията е раздута много и така си е от край време. тази армия от големи задници (с извинение) само точи от бюджета а работата която върши е нищожна в сравнение с техни колеги малко по на запад. Да не говорим че държавните служители са като богове и доколкото зависи нещо от тях не се възползват от него като изнудват всячески техните клиенти - гражданите.

    Едва сега ББ се опитва да наваксва по този въпрос и то защото няма друг избор. А ако беше послушал Костов още преди месеци, щеше да заобиколим или намалим дупката в бюджета.

    ОтговорИзтриване